Is massagetherapie een luxe of een noodzaak?

mass-massage-therapy-massages-haarlem

Welkom bij Mass Massage Therapy!


Massage op maat!


Is massagetherapie een luxe of een noodzaak?

De tijd dat je alleen een massage boekte als je naar een spa ging, ligt inmiddels ver achter ons. Een massage is allang geen luxe meer. Tegenwoordig is het heel normaal om regelmatig naar een massagesalon te gaan. Gun jezelf een onderhoud van je lichaam en geest. Houd jezelf fit, vitaal en gezond.

Wat doet masseren met je?


Een massage…

  • geeft je de nodige me-time;
  • heeft effect op je bindweefsel dat hierdoor soepel blijft;
  • geeft je immuunsysteem een enorme boost;
  • helpt bij een mentaal en fysiek overbelast lichaam;
  • stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam;
  • verlaagt de bloeddruk doordat je kalmer wordt en dieper en rustiger gaat
    ademhalen;
  • vermindert stress en depressies door verlaging van het hartritme;
  • versterkt en versoepelt je lichaam, zodat je weer lekker kunt bewegen en stabieler op
    je benen kunt staan;
  • maakt gespannen spieren los doordat het de bloedcirculatie stimuleert en ervoor zorgt
    dat opgehoopte afvalstoffen en stresshormonen beter uit het lichaam worden weggevoerd;
  • zorgt ervoor dat je beter in contact komt met jezelf.

Als je alles op een rij zet, kun je een massage zien als een preventieve onderhoudsbeurt voor het lichaam. Door regelmatig een massage in te plannen, blijf je ontspannen, wordt de doorbloeding in je lichaam gestimuleerd en voel je je al snel beter. Veel mensen staan de hele dag ‘aan’. Een massage helpt om je meer bewust te laten zijn van je lichaam. Even niets geven, alleen ontvangen.
Dus, waar wacht je nog op? Boek lekker die massage.

Hoe vaak moet ik een behandeling nemen?

Eigenlijk is het advies afhankelijk van wat je wil bereiken met massages. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Zo zijn ook je fysieke conditie en levensstijl hierop van invloed.

Zo merk je – als je je regelmatig laat masseren – dat je lichaam steeds sneller en beter op massages reageert. Maar als je (steeds) een paar maanden tussen de massageafspraken laat, wordt het effect minder intens.

Een enkele massage kan een langdurig bestaand probleem niet ‘oplossen’. Vaak duurde het weken, maanden en soms zelfs jaren voordat deze klachten zich ontwikkelden. Die kunnen vanzelfsprekend niet in één massage-uurtje worden opgelost.

Professor Tiffany Field, directeur van het Touch Research Institute, vergelijkt massage met lichaamsbeweging. En dus geldt: hoe meer massages je krijgt, hoe beter je je voelt. Maar hoe vaak je dan zou moeten gaan, hangt echt af van de reden van je massages.

Wanneer je massage als onderdeel van een gezonde levensstijl gaat inplannen (afvallen, gezond eten, meer bewegen en minder stress) dan is 1x per maand een goede frequentie.

Alsje veel stress ervaart of langdurig op de toppen van je kunnen presteert, dan kan een massage van elke één à twee weken goed werken ter ontspanning.

Bij chronische pijn kun je je in ’t begin het beste heel regelmatig laten masseren. De eerste vier tot zes weken kun je elke week een massage nemen. Dan merk je ook goed het effect ervan. Daarna kun je samen met de massagetherapeut bepalen of en hoe je verder gaat.

Als je regelmatig zwaar traint of intensieve workouts doet, kom je bij voorkeur één tot twee keer per week. Zo kun je de flexibiliteit en conditie van je spieren op peil houden.

Je hoort altijd dat massages de bloedcirculatie bevorderen, waarom is dat belangrijk?

Massagetherapie verbetert als het ware de bloedsomloop in het lichaam. Een slechte bloedsomloop kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals koude handen en voeten, vermoeidheid en pijn. Dit komt als het ware door een opstapeling van melkzuur in de spieren. Diverse massagetechnieken kunnen ervoor zorgen dat het melkzuur de spieren verlaat en de omloop van de lymfe (het lichaamsvocht) verbetert.
Het stimuleren van de bloedsomloop verbetert de perifere vaatfunctie na inspanning. Een massage gebeurt steeds in de richting van het hart, want dit bevordert de lymfestroom en de doorstroming van veneus bloed; bloed dat naar het hart toestroomt.

Wat zijn afvalstoffen?

Elk lichaam produceert voortdurend afvalstoffen en zorgt zelf voor de afvoer daarvan. Er ontstaat bijvoorbeeld melkzuur bij belasting van de spieren en ureum bij de afbraak van eiwitten. Deze afvalstoffen komen in het bloed terecht.
Afvalstoffen worden door je lichaam opgeslagen op plaatsen waar ze zo min mogelijk directe schade veroorzaken, bijvoorbeeld in je bindweefsel. Bindweefsel is zacht, rekbaar weefsel. Het komt in je hele lijf voor. Bindweefsel bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen (waaronder hyaluronzuur) en water. Als afvalstoffen er te lang liggen opgeslagen, slibt je bindweefsel langzaam maar zeker dicht. Hierdoor kunnen voedingsstoffen uit je bloedbaan je cellen minder goed bereiken. Ook krijgen je cellen minder zuurstof. Daar kun je je knap lamlendig door voelen. Gelukkig beschikt je lichaam over twee adequate schoonmaakploegen: je lever en nieren. Zij filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed die samen met water je urine vormen. Via de urineleider komt de urine in je blaas terecht, waarna je het kunt uitplassen. Stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden via je nierader terug in je bloed gebracht.

De lever filtert afvalstoffen uit het bloed die door andere delen van het lichaam zijn geproduceerd. Bijvoorbeeld melkzuur, dit ontstaat bij verbranding in de spieren. De lever kan afvalstoffen omzetten tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt. Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten bestrijdingsmiddelen, worden in de lever afgebroken. Zolang de nieren en lever goed werken, stopt dit zelfreinigende proces niet.



×