Wat als je emotionele of mentale veranderingen merkt na een massage?

mass-massage-therapy-massages-haarlem

Welkom bij Mass Massage Therapy!


Massage op maat!


Wat als je emotionele en mentale veranderingen merkt na een massage? 

Massage werkt tegelijkertijd in op zowel je lichaam als je geest. Op emotioneel en mentaal gebied kun je na een massage ervaren dat je beter in je vel zit. Hierdoor kun je harmonieuzere sociale relaties krijgen of juist productiever worden en positiever in het leven staan met meer zelfvertrouwen.

Maar als je lichaam ontspant, is het normaal dat je ook emotionele bagage loslaat. Terwijl je je na een massage dus meestal opgetogen, verfrist of energiek voelt, kan het ook gebeuren dat je moet huilen. Dat is helemaal prima, zelfs normaal. Langdurige stress kan rare dingen doen met ons lichaam én onze hormonen en dit uit zich in emoties.

Hoe ontstaan deze emotionele en mentale veranderingen?

Door de aanraking kunnen er bijvoorbeeld onverwerkte emoties loskomen. Een massage neemt namelijk stress weg. Zo ontstaat er ruimte voor oude herinneringen. Probeer de tijd te nemen om dit allemaal te laten zakken, doe het rustig aan en vind een gezonde uitlaatklep voor je emoties. Ze wegdrukken creëert alleen maar nieuwe stress in je lichaam. Een massage kan helpen om de stresshormonen (adrenaline en cortisol) te verminderen en hormonen als dopamine en serotonine doen toenemen.

Het feel good-hormoon oxytocine komt ook vrij tijdens een massage. Dankzij dit hormoon krijgen we dat blije, lichte, warme gevoel. Maar nog steeds kun je het gevoel hebben dat je even flink moet huilen. Want nu de stress weg is, voel je je veilig om onverwerkte emoties los te laten die je al die tijd in hebt gehouden (en waarvan je soms geen idee had dat je deze emoties nog met je mee droeg).

Het is een goed ding en het kan ervoor zorgen dat je je daarna veel beter voelt. Soms hebben we nou eenmaal een lekker huilbui nodig. Vecht er niet tegen, laat het maar gewoon lekker gebeuren.

Bij een volgende sessie kun je aan de massagetherapeut vertellen welke emotionele en mentale veranderingen je hebt ervaren. Je massagetherapeut kan daardoor beter op jou reageren en het is prettig om meer inzicht te verkrijgen in hoe aanrakingen de emoties van mensen kunnen beïnvloeden.×